סוכרת אצל גברים היא איום אמיתי

גברים נוטים יותר לפתח סוכרת מסוג 2 מאשר גברים מכל דמוגרפי אחר. שכיחות המחלה יותר מכפולה בגברים מאשר בנשים. למה? חוקרים לא הצליחו לאתר סיבה אחת לפער מגדרי זה, אך מאמינים שיכולים להיות כמה גורמים מעורבים. לגברים יש רמות גבוהות יותר של טסטוסטרון, שהוא גורם סיכון לסוכרת מסוג 2. הם גם נוטים להיות פחות מודעים לגוף שלהם ולאכול לא בריא יותר מנשים. גברים עם סוכרת מסוג 2 נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח מחלות לב וכלי דם וסיבוכים הקשורים לה, כמו גם למות מוקדם יותר כתוצאה מסיבוכים אלו או מצבים קשורים כגון שבץ או זיהומים. עם זאת, עם גילוי וניהול מוקדם, אתה יכול לנהל חיים ארוכים ובריאים עם סוכרת מסוג 2.

גבר מול נשים: הבדלים בסוכרת סוג 2

רוב המחקרים שנעשו על סוכרת התמקדו בנשים, והרבה פחות ידוע על המחלה בגברים. הסיבה לכך היא שהתסמינים נראים שונים אצל גברים, מה שגורם להם פחות לעסוק בבדיקות סקר ובטיפול מעקב. התקדמות המחלה צפויה להיות מהירה יותר בגברים בהשוואה לנשים, עם תוצאות גרועות יותר ושיעורי תמותה גבוהים יותר. נראה שסוכרת מסוג 2 מאובחנת בתת-אבחון אצל גברים, והם גם נוטים פחות להיות מטופלים או מופנים למחנך לסוכרת מאשר נשים. הגורם לסוכרת מסוג 2 שונה גם בין גברים לנשים. סוכרת מסוג 2 היא הפרעה מטבולית הנגרמת מחוסר יכולת של הגוף לייצר מספיק אינסולין או היכולת להשתמש בו כראוי. אצל נשים, סביר יותר שהמחלה נגרמת על ידי גורמים גנטיים, היסטוריה משפחתית של סוכרת ומשקל גוף גבוה או BMI.

פער גילים

ככל שאנשים מתבגרים, הסיכון לסוכרת מסוג 2 עולה. גברים בני 45 ומעלה נוטים יותר לפתח את המחלה מאשר גברים צעירים יותר. הסיכון משמעותי אף יותר עבור גברים מעל גיל 65. סוכרת מסוג 2 מכונה לעתים קרובות סוכרת "התפרצות מבוגרים" מכיוון שהיא מאובחנת בדרך כלל אצל מבוגרים (אם כי היא יכולה להשפיע גם על ילדים). ככל שאנו מתבגרים, גופנו חווה שינויים המקשים על השליטה ברמת הסוכר בדם. מאמינים ששינויים הורמונליים, כגון רמות מופחתות של אסטרוגן בנשים בגיל המעבר, אחראים חלקית.

פער אתניות

למוצא אתני יש תפקיד גם בהתפתחות סוכרת מסוג 2. סוכרת מסוג 2 שכיחה יותר במבוגרים היספנים, אפרו-אמריקאים ואינדיאנים מאשר בקבוצות אתניות אחרות. עם זאת, למבוגרים אסיה-אמריקאים יש סיכון נמוך יותר לפתח את המחלה בהשוואה לקבוצות אתניות אחרות. לא ברור מדוע קיימים דפוסים אלו. הסבר אחד הוא שגורמים גנטיים מסוימים עשויים לתרום למחלה באתניות מסוימות, אך לא באחרות. ייתכנו גם הבדלים באורח החיים, בתזונה ובגישה לטיפול רפואי בין קבוצות אתניות.

פער בפעילות גופנית

לפעילות גופנית מספר יתרונות עבור אנשים החיים עם סוכרת מסוג 2, כולל עזרה במניעת המחלה מלכתחילה, ניהול משקל, הורדת רמת הסוכר בדם והגברת הרגישות לאינסולין. בקרב אנשים הנמצאים בסיכון גבוה לסוכרת מסוג 2, פעילות גופנית סדירה מורידה את הסיכון ללקות במחלה בכ-50 אחוז. עבור אנשים שכבר סובלים מסוכרת מסוג 2, פעילות גופנית סדירה יכולה לעזור להפחית את רמות הסוכר בדם, כולסטרול LDL, לחץ דם, משקל גוף ושומן בגוף. פעילות גופנית סדירה חיונית לניהול סוכרת מסוג 2, אך חשוב לבצע את הסוג הנכון של פעילות גופנית. המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) ממליצים על תרגילים אירוביים (כמו הליכה, רכיבה על אופניים או שחייה), אימוני התנגדות (כגון הרמת משקולות), או שילוב של השניים.

פער תזונה והרכב הגוף

זכור כי תזונה והרכב הגוף קשורים קשר הדוק. לדוגמה, אכילת תזונה עתירת שומן קשורה להשמנה, שהיא גורם סיכון לסוכרת מסוג 2. באופן דומה, פעילות גופנית סדירה יכולה לעזור לאנשים לשמור על משקל תקין ולמנוע השמנת יתר, מה שיכול לסייע גם במניעת סוכרת מסוג 2. הרגלי אכילה בריאים חיוניים למניעת סוכרת מסוג 2 ולניהול המחלה אם יש לך אותה. תוכנית אכילה בריאה עשירה בסיבים, פירות, ירקות ודגנים מלאים ודלה בשומן רווי ונתרן. האגודה האמריקאית לסוכרת (ADA) ממליצה לאנשים עם סוכרת סוג 2 לאכול כ-45 עד 65 אחוז מהקלוריות שלהם מפחמימות, כ-10 עד 35 אחוז משומן וכ-10 עד 35 אחוז מחלבון.

גורמים נוספים שיש לקחת בחשבון

גברים שיש להם היסטוריה משפחתית של סוכרת מסוג 2 צריכים להקפיד במיוחד על ניהול משקלם ושמירה על תזונה בריאה. לגברים הסובלים מסוכרת יש סיכון גבוה יותר לפתח מחלות לב וכלי דם מאשר לנשים. הם גם נוטים למות מוקדם יותר מאשר נשים הסובלות מהמחלה. בנוסף לגורמי הסיכון שהוזכרו לעיל, זכור כי מוצאים אתניים מסוימים (כגון היספנים, אפרו-אמריקאים ואינדיאנים) ומבוגרים יותר נמצאים בסיכון גבוה יותר לסוכרת מסוג 2. אם אחד מהגורמים הללו חל עליך, עליך להקפיד במיוחד על בדיקת סימני המחלה ולשוחח עם הרופא שלך לגבי אפשרויות בדיקה וניהול.