סרטן השחלות היא מחלה נפוצה מאוד

סרטן השחלות הוא הסרטן הגינקולוגי הפולשני החמישי בשכיחותו והגורם החמישי למוות מסרטן גינקולוגי בארצות הברית. האגודה האמריקאית לסרטן מעריכה כי בשנת 2018 יאובחנו כ-22,440 מקרים חדשים של סרטן השחלות וכ-14,000 נשים ימותו ממחלה זו. מאמר זה יספק לך מידע על מחלה קטלנית זו וגורמי הסיכון שלה, תסמינים, אבחנה, אפשרויות טיפול והישרדות.

מהו סרטן השחלות?

סרטן השחלות הוא גידול ממאיר שמתחיל בשחלות. השחלות הן האיברים אצל נשים המייצרים ביציות, והן גם מפרישות הורמונים המווסתים את המחזור החודשי והיבטים נוספים של בריאות האישה. סרטן השחלות מאובחנים לעיתים קרובות כשהם בשלב מתקדם, והפרוגנוזה בדרך כלל גרועה. חלק מסרטני השחלות ניתנים לטיפול יעיל, אך נשים רבות אינן מקבלות אבחנה עד שהמחלה כבר התפשטה לחלקים אחרים בגוף. גילוי מוקדם וטיפול חיוניים להישרדות, אך למרבה הצער, סרטן השחלות מאובחן לרוב בשלב מאוחר.

גורמי סיכון לסרטן השחלות

- גיל - רוב מקרי סרטן השחלות מתרחשים בנשים מעל גיל 50. - גזע - נשים שחורות נוטות יותר לפתח סרטן זה מאשר נשים מגזעים אחרים. - היסטוריה משפחתית - לנשים עם היסטוריה משפחתית של סרטן השחלות (סרטן שחלות תורשתי) יש סיכון מוגבר לפתח את המחלה.

- שימוש באמצעי מניעה - לנשים שנטלו אמצעי מניעה אוראליים משחררי הורמונים לטווח ארוך יש סיכון מוגבר לפתח סרטן השחלות.

- השמנת יתר - מחקרים מראים קשר בין השמנת יתר לסיכון לסרטן השחלות.

- פרוצדורות גינקולוגיות פולשניות מסוימות - הליכים הכוללים החדרת מכשיר, כגון לפרוסקופיה, לחלל הבטן לבדיקת איברי האגן קשורים לסיכון מוגבר קטן לסרטן השחלות.

- טיפולי פוריות - לנשים הנוטלות פרוגסטרון כחלק מטיפול בבעיות פוריות יש סיכון מוגבר קטן לפתח סרטן השחלות.

- טיפול הורמונלי - לנשים לאחר גיל המעבר הנוטלות טיפול הורמונלי לטיפול בתסמיני גיל המעבר יש סיכון מוגבר לפתח סרטן השחלות.

- סוג גיל המעבר - גיל המעבר המתרחש באופן טבעי (עקב תהליך ההזדקנות) אינו קשור לסיכון מוגבר.

תסמינים של סרטן השחלות

אם אינו מטופל, סרטן השחלות עלול להתקדם ולהתפשט לחלקים אחרים בגוף. כאשר סרטן השחלות מתפשט לאיברים אחרים, הוא לרוב מתקדם מכדי לטפל ביעילות. התסמינים השכיחים ביותר של סרטן השחלות הם נפיחות בבטן, עלייה במשקל, דימום נרתיקי (כולל דימום לאחר גיל המעבר), דחיפות במתן שתן (הצורך להטיל שתן לעתים קרובות או הרגשה שעלייך להטיל שתן מיד), כאבים בגב התחתון או באזור הבטן, וכן שינויים בהרגלי היציאות (כגון שלשולים או עצירות). נשים שיש להן אחד או יותר מהתסמינים הללו צריכות לפנות לרופא בהקדם האפשרי.

אבחון סרטן השחלות

ההליך הנפוץ ביותר שנעשה לאבחון סרטן השחלות הוא לפרוסקופיה, בה רופא בודק את חלל הבטן והשחלות באמצעות מכשיר קטן המוחדר דרך חתך קטן בבטן. בנוסף, ניתן לבצע בדיקות דם כדי לחפש חלבונים מסוימים המיוצרים על ידי תאי סרטן השחלה, ולזהות גידולים ניתן להשתמש בבדיקות הדמיה של חלל הבטן כגון סריקות CT ו-MRI.

אפשרויות טיפול בסרטן השחלות

הטיפול מבוסס על היקף המחלה בזמן האבחון. לעיתים קרובות, ניתוח הוא הצעד הראשון בטיפול בסרטן השחלות, ולאחריו טיפול כימותרפי ו/או הקרנות. טיפולים אחרים כוללים טיפול ממוקד, אימונותרפיה או שילוב של טיפולים אלו. חלק מהנשים נוטלות גם תוספי צמחים או תוספי תזונה או עוברות טיפולים אלטרנטיביים כמו דיקור ויוגה.

תוכנית טיפול הישרדות לסרטן השחלות

לאחר הטיפול, חשוב לבצע מעקב קבוע אצל רופא, לעבור בדיקה גינקולוגית שנתית ולבצע בדיקות עצמיות חודשיות כדי להפחית את הסיכון להישנות. אתה יכול גם ללמוד על דרכים להפחית את הסיכון שלך לסרטן השחלות על ידי בחירה באורח חיים בריא. $$$ מסקנה $$$ סרטן מפחיד, וסרטן השחלות מפחיד במיוחד מכיוון שלעתים קרובות הוא לא מתגלה עד שהוא מתקדם. למרבה המזל, סרטן השחלות יכול להתגלות מוקדם עם בדיקות תכופות ובדיקות עצמיות. על ידי בחירה באורח חיים בריא, אתה יכול להפחית את הסיכון שלך לפתח מחלה זו. אם אתה בסיכון ממוצע לסרטן השחלות, עליך לעבור בדיקת אגן ובדיקת דם מדי שנה. אם אתה בסיכון גבוה, עליך לעבור בדיקות אלו כל 6 חודשים. אם אתה בסיכון גבוה בגלל שיש לך היסטוריה משפחתית של מחלה זו, עליך לעבור בדיקות אלה כל 3 עד 6 חודשים.