מהי מערכת חיסון מולדת?

מערכת החיסון המולדת היא קו ההגנה הראשון מפני פתוגנים, כגון חיידקים ווירוסים. בדומה למאבטח, מערכת החיסון המולדת מאזינה תמיד לאותות סכנה. כשהיא שומעת אותם, המערכת החיסונית המולדת נכנסת לפעולה כמעט מיידית, ללא קשר אם קיבלת חיסון נגד שפעת או לא. הוא עושה זאת באמצעות רשת של תאים וקולטנים המפוזרים בגוף המזהים פתוגנים כפולשים ומפעילים פעמוני אזעקה בתגובה. זה כולל התחלת דלקת (אדמומיות, חום, נפיחות) כדי לגרש פיזית פתוגנים מהרקמות שלנו; ציטוקינים לאותת לתאים אחרים שיש פולשים, ואינטרפרונים להפעלת גנים אנטי-ויראליים. המערכת החיסונית המולדת איטית יותר ממערכת החיסון האדפטיבית מכיוון שלוקח זמן עד שהתגובות הללו מצטברות. עם זאת, ברגע שזה מתחיל, אין לעצור את זה!

זיהוי חיסוני מולד

מערכת החיסון המולדת היא קו ההגנה הראשון מפני פתוגנים, כגון חיידקים ווירוסים. בדומה למאבטח, מערכת החיסון המולדת מאזינה תמיד לאותות סכנה. כשהיא שומעת אותם, המערכת החיסונית המולדת נכנסת לפעולה כמעט מיידית, ללא קשר אם קיבלת חיסון נגד שפעת או לא. הוא עושה זאת באמצעות רשת של תאים וקולטנים המפוזרים בגוף המזהים פתוגנים כפולשים ומפעילים פעמוני אזעקה בתגובה. זה כולל התחלת דלקת (אדמומיות, חום, נפיחות) כדי לגרש פיזית פתוגנים מהרקמות שלנו; ציטוקינים לאותת לתאים אחרים שיש פולשים; ואינטרפרונים להפעלת גנים אנטי-ויראליים. המערכת החיסונית המולדת איטית יותר ממערכת החיסון האדפטיבית מכיוון שלוקח זמן עד שהתגובות הללו מצטברות. עם זאת, ברגע שזה מתחיל, אין לעצור את זה!

ציטוקינים

ציטוקינים הם חלבונים המיוצרים על ידי תאי מערכת החיסון כאשר הם נתקלים בפתוגן והם קריטיים להפעלת המפל הדלקתי. כאשר מערכת החיסון המולדת מופעלת, תאי החיסון משחררים ציטוקינים המגבירים את זרימת הדם, מגבירים את חדירות כלי הדם, מושכים לויקוציטים ומפעילים את מפל הקרישה. ישנם סוגים רבים ושונים של ציטוקינים, אשר מסווגים על סמך התפקוד שהם מבצעים. לדוגמה, אינטרפרונים הם ציטוקינים אנטי-ויראליים המפעילים את מערכת החיסון האדפטיבית. אינטרפרונים מסוג I אחראים לתסמינים דמויי שפעת הקשורים לזיהומים ויראליים. ציטוקינים משמשים גם כאותות תקשורת בין תאי מערכת החיסון. לדוגמה, TNF-alpha (גורם נמק-אלפא של הגידול) הוא ציטוקין המיוצר על ידי מקרופאגים בתגובה לפתוגנים ופועל כאות לתאי חיסון אחרים להגביר את התגובה החיסונית שלהם.

אינטרפרונים

אינטרפרונים הם ציטוקינים אנטי-ויראליים שנקשרים לקולטנים בתאים נגועים בנגיף ומפסיקים את השכפול הוויראלי. הם גם נקשרים לקולטנים ב-DNA של תאים במערכת החיסון, מה שמעורר ביטוי של גנים אנטי-ויראליים.

זיהוי חיסוני אדפטיבי

מערכת החיסון האדפטיבית היא כמו הצבא של מערכת החיסון, המגיבה לפתוגנים ספציפיים בשיטות מותאמות. המערכת החיסונית המולדת, לעומת זאת, דומה יותר למשטרה, המגיבה לכל המצבים המסוכנים. מערכת החיסון האדפטיבית מגיבה לפתוגנים ספציפיים בשיטות מותאמות. המשמעות היא שמערכת החיסון צריכה "לדעת" במה היא נלחמת לפני שהיא יכולה להגיב. כדי להבין זאת, מערכת החיסון המסתגלת משתמשת בתאים מיוחדים כדי לזהות סוגים שונים של פתוגנים. ישנם שני סוגים של תאים מיוחדים התורמים לתגובה החיסונית הסתגלותית: תאי B ותאי T. תאי B אחראים לייצור נוגדנים, שהם חלבונים המסייעים להילחם בזיהומים חיידקיים וויראליים. ישנם חמישה סוגים שונים של תאי B המייצרים נוגדנים המכוונים לסוגים שונים של פתוגנים, כגון חיידקים ווירוסים. תאי T ציטוטוקסיים הורגים פתוגנים ישירות, כמו מקרופאגים במערכת החיסון המולדת. הם גם חשובים להפעלת תאי B לייצור נוגדנים. תאי T ותאי B פועלים יחד כדי להילחם בזיהומים.

הלמינגואה שידינגה

Helmingua shieding היא מחלה נדירה שבה מערכת החיסון של אדם תוקפת את העצבים שלו, וגורמת למגוון רחב של תסמינים, כולל חוסר תחושה, עקצוץ, כאב, חולשת שרירים ואובדן תחושה בידיים וברגליים. מאמינים שהמחלה היא הפרעה אוטואימונית שבה מערכת החיסון, שאמורה להגן על הגוף מפני פולשים כמו חיידקים, תוקפת בטעות חלקים ממערכת העצבים. Helmingua shiedinga מופעלת לעתים קרובות על ידי זיהום. זה משפיע לעתים קרובות על אנשים הסובלים ממחלות אוטואימוניות אחרות, כגון זאבת, דלקת מפרקים שגרונית וטרשת נפוצה.

סיכום

מערכת החיסון המולדת והסתגלנית הן חלקים חשובים בהגנה של הגוף מפני מחלות וזיהומים. חסינות מולדת היא קו ההגנה הראשון בתהליך זה, והיא קיימת בכל צורות החיים. חסינות מסתגלת היא קו ההגנה השני והיא ספציפית לכל אדם. כאשר האיום של מחלות וזיהום מתנשא, מערכות אלו נכנסות להילוך, ויוצרות תנאים שליליים עבור החרקים והחיידקים הגורמים לזיהומים ומחלות.