אלכוהול והשפעתו על מערכת החיסון

שתיית אלכוהול תפחית את המערכת החיסונית למשך כ-24 שעות. אין ספק שאלכוהול פוגע בתפקוד המערכת החיסונית שלנו, אבל הוא לא גורם לכם להיות מועדים יותר לזיהומים; אלא זה מחליש את יכולת הגוף שלך להילחם בהם. אלו ההשפעות של אלכוהול על המערכת החיסונית שלך: אלכוהול גורם לך להיות נוטה יותר לשפעת וזיהומים אחרים מכיוון שהוא מוריד את מערכת ההגנה הטבעית של הגוף שלך. זה מפחית את ספירת תאי הדם הלבנים מה שהופך אותך לרגיש יותר לזיהומים ווירוסים. ההשפעות החיוביות של שתיית אלכוהול הן קצרות מאוד, בעוד שההשפעות השליליות נשארות ארוכות יותר מבחינת פגיעה בתפקוד קוגניטיבי, סיכון ללקות בסרטן והורדת מנגנון ההגנה הטבעי של הגוף מפני זיהום.

מה המנגנון מאחורי האופן שבו אלכוהול משפיע על מערכת החיסון?

צריכת אלכוהול יכולה לשנות את רמות הציטוקינים ומולקולות מפתח אחרות שמתכננות את התגובה החיסונית. רמות המולקולות הללו משתנות בדם ונמצאות גם בריכוזים משתנים בסוגים שונים של תאי חיסון. תאי החיסון הספציפיים שנראים הכי רגישים לשינויים אלו הם תאי T ציטוטוקסיים ותאי רוצח טבעי (NK). תאי T ציטוטוקסיים ממלאים תפקיד מרכזי בתגובה החיסונית לזיהומים, כולל זיהומים ויראליים, ותאי NK חשובים להגנה מפני גידולים ותאי גדילה לא תקינים אחרים. תאי NK מופעלים על ידי ציטוקינים ומולקולות אחרות המיוצרות על ידי תאי החיסון. ציטוקינים יכולים להיחשב כדלק שמפעיל ומניע את תאי החיסון. ציטוקינים מיוצרים בכמויות גדולות יותר בתוך הגוף כאשר מערכת החיסון מופעלת בתגובה לפתוגן. כאשר אנו צורכים אלכוהול, הוכח כי כמות הציטוקינים בדם יורדת. גם כמות הציטוקינים בתאי החיסון יורדת, מה שמוביל להפחתת ההפעלה והתפקוד של תאי T ציטוטוקסיים, תאי NK ותאי מערכת החיסון אחרים.

השפעות האלכוהול על ההגנה הטבעית של גופנו

תאי דם לבנים - מדי שנה יותר ממיליארד אנשים ברחבי העולם מקבלים זיהומים, ורבים מהם מאושפזים בבית חולים. מחלות הקשורות לזיהום הן גם הגורם המוביל למוות במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית. זה מדגיש את חשיבות היכולת של מערכת החיסון להילחם בזיהומים. כאשר הגוף שלך מותקף, תאי דם לבנים הנקראים מקרופאגים עוברים לאתר הזיהום וחלבונים הנלחמים בזיהום הנקראים ציטוקינים משתחררים להרוג את החיידקים והנגיפים. חלקם גם מגנים עלינו מפני תאים סרטניים. הכבד הוא איבר חשוב שעוזר בהוצאת אלכוהול מהדם שלנו, אבל כשאנחנו שותים הרבה, הכבד ייכנס ללחץ והוא לא מתפקד כמו שצריך. האלכוהול הנוסף בדם שלנו יכול לפגוע במקרופאגים שלנו, מה שעלול להפוך אותנו לרגישים יותר למחלות וזיהומים. ואם נשתה בכבדות במשך תקופה ארוכה, המערכת החיסונית שלנו עלולה להיחלש עד כדי כך שנחלה לעתים קרובות יותר.

אובדן כתוצאה מאלכוהול של תאי דם לבנים

תאי דם לבנים אחראים להגנה על גופנו מפני חיידקים, פטריות ווירוסים. אובדן כתוצאה מאלכוהול של תאים אלו עלול להוביל למחלות הבאות: מחלות הנגרמות על ידי פטריות, כולל זיהומים של מיטת הציפורן (ציפורניים פטרייתיות), זיהומים של העור ורקמות רכות אחרות (זיהומים של העור) וזיהומים של הריאות, הסינוסים ואזורים אחרים (אספרגילוזיס, קנדידה). מחלות ויראליות, וירוסים שעלולים לגרום למחלות כאשר המערכת החיסונית של אדם נחלשת על ידי אלכוהול כוללים ציטומגלווירוס (CMV) ווירוס הרפס סימפלקס (HSV) (לדוגמה, הרפס גניטלי). מחלות חיידקיות, אלה כוללות זיהומים פנאומוקוקים, זיהומים סטפילוקוקיים וזיהומים חיידקיים אחרים.

אלכוהול וסיכון לפתח סרטן

ישנם סוגים מסוימים של סרטן השכיחים יותר בקרב אנשים ששותים בכבדות, כולל סרטן של הראש והצוואר, הוושט, הכבד, הגרון, השד והמעי הגס. ישנם גורמים רבים המשפיעים על הסיכון שלנו לחלות בסרטן. אלכוהול הוא גורם סיכון אחד שניתן לשנות. כאשר אלכוהול עובר חילוף חומרים בכבד, הוא עלול לגרום נזק ל-DNA ולהגביר את הסיכון שלנו לפתח סרטן. אלכוהול הוא גם מסרטן, כלומר הוא גורם לסרטן. מחקרים הראו שלאנשים ששותים בכבדות יש סיכון גבוה יותר לפתח סוגים מסוימים של סרטן. הסיכון גבוה יותר בקרב אנשים ששותים הרבה במשך שנים רבות, בהשוואה לאנשים ששותים הרבה לזמן קצר.

סיכום

השפעות האלכוהול על הגוף מורכבות וחורגות מעבר לשינויים פשוטים בריכוז האלכוהול בדם. חשוב לציין שצריכת אלכוהול פוגעת בתפקודם של איברים רבים, כולל מערכת החיסון. מערכת החיסון אחראית להגנה על הגוף מפני זיהומים ומחלות אחרות, וצריכת אלכוהול עלולה להפוך אדם לרגיש יותר למחלות אלו. לסיכום, צריכת אלכוהול יכולה לשפר זמנית את מצב הרוח ולהפחית מתח, אך היא גם פוגעת ביכולת הגוף שלנו להילחם במחלות.